top of page

Tutku Ekinsu Akgün'den ETHPrague izlenimleri

Güncelleme tarihi: 31 Eki 2022

Merhabalar ben Tutku Ekinsu Akgün. TOBB ETÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 4. sınıf öğrencisiyim. Okulumuzda 31 Mart 2022 tarihinde açılan TOBB ETÜ Blockchain topluluğunun bir parçası olarak blockchain teknolojisini araştırıyorum ve bu alanda kendimi nasıl geliştirebileceğim konusunda çalışmalarımı sürdürüyorum. Kurulduğu günden itibaren aktifliğini koruyan kulübümüzde başvurabildiğimiz ilk yurt dışı hackathon olan ETHPrague etkinliğine CryptoFemale ailesinin desteğiyle katıldım. Bu hackathon teknolojiyi takip etmemi, alanında uzman kişilerle tanışmamı ve en önemlisi 48 saat gibi kısa bir sürede ekibimizle birlikte bir proje çıkarabilme tecrübesini yaşamamı sağladı. CryptoFemale ailesine, bu tecrübeyi edinmemi sağladığı için teşekkür ederim.


BLOCKCHAIN’İN GELECEĞİNE DAİR İNANÇLARIMIZ ARTTI

Öğrenci olmamıza rağmen konuşma fırsatı yakaladığımız kişilerin tecrübe ve bilgi ayrımı yapmaksızın düşüncelerimize değer vermesi, sonuna kadar hevesle dinlemeleri ve çeşitli yorumlarla fikirlerimize destek vermeleri; blockchain teknolojisinin geleceğine dair inançlarımızı artırdı.


10-12 Haziran tarihlerinde gerçekleşen etkinliğe gitmek için 9 Haziran tarihinde Ankara’dan yola çıktık. Prag’a vardığımızda şehrin geçmişi yansıtan ve kültürel olarak hiç bozulmamış mimarisini keşfe çıktık. Bu keşifte gördüğümüz yapılar bizleri gerçekten büyüledi ve kültürel olarak bizlere çok fazla şey kattı. 10 Haziran tarihinde etkinlik alanına gittik. Güzel bir karşılamanın ardından etkinlik alanını gezdikten sonra etkinlik sponsoru olan firmaların stantlarına uğrayıp projelerini dinledik. Öğlen saatlerinde etkinlik alanına gelen yemek araçlarında bir şeyler atıştırdıktan sonra başlangıç seromonisi dinlemek için konferans alanında yerimizi aldık. Güzel bir seremoniden sonra konuşmacıların sunumlarını dinledik.

Sunum programının ardından serbest alanda hem sunum yapan hem etkinlikte katılımcı olarak bulunan insanlarla birebir tanışıp sohbet ettik. Bu sohbetler esnasında öğrenci olmamıza rağmen konuşma fırsatı yakaladığımız kişilerin tecrübe ve bilgi ayrımı yapmaksızın düşüncelerimize değer vermesi, sonuna kadar hevesle dinlemeleri ve çeşitli yorumlarla fikirlerimize destek vermeleri; blockchain teknolojisinin geleceğine dair inançlarımızı artırdı. Bu sohbetlerden sonra hackathon için ayrılan alana gidip geliştirebileceğimiz proje için beyin fırtınası yaptık. Bu beyin fırtınasının ardından etkinlik konularından sürdürürebilirlik ve şehirleşme konularını kapsayan GreenUrbanNFT ismini verdiğimiz projemiz için çalışmaya başladık.


ETHPRAGUE’A KATILAN KADINLAR, ERKEKLERİN 5’TE 1’İ KADARDI



Etkinlik alanında gündüzleri olan insan kalabalığı ve sohbet sıcaklığı, gece yerini hackhathona katılan grupların heyecanı ve proje yetiştirme telaşına bırakıyordu. Gecenin ilerleyen saatlerinde hackathon alanında neredeyse sadece Türk blockchain ekiplerinin (Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ, İTÜ) kalması ve nöbetleşe uyuyarak projelerini geliştirmeye çalışmaları bu alana ülkece verdiğimiz önemi ve bu konudaki istikrarımızın geleceğin şekillenmesi konusunda öncü projeler ve geliştirmeler yapabileceğimiz inancını artırdı. Arkadaşlarımı emeklerinden dolayı tebrik ederim. Etkinlikte dikkatimi çeken durumlardan biri de kadın katılımcıların sayısı oldu. Gün içinde gerçekleşen etkinliklerde kadın sayısını, erkeklerin hemen hemen 5’te 1’i olarak gözlemledim. Hackathon ekiplerinde ise kadın sayısı çok daha azdı. Hatta üzülerek söyleyebilirim ki Türk blockchain topluluklarındaki 20 katılımcının sadece 2’si kadındı. Bu alanda katılımcı sayısının artması için CryptoFemale gibi oluşumların katkısı çok büyük olacak.


GELECEĞİ BİZLER İNŞA EDECEĞİZ

Projemizde çevreyi kurtarmayı amaçlarken devamlı çıkacak olan NFT’lerin karbon emisyonu olarak çevreye zarar verdiğini fark edip düşündüğümüz seviyelerin değişebilir olmasını planladık.

Tüm topluluklarla hem eğlenerek hem çalışarak geçirdiğimiz ilk gecenin ardından 11 Haziran tarihinde projemizi yapmaya devam ettik. Projemizde bireylerin geri dönüşüme bir ürün kattıklarında bir NFT kazanmalarını ve NFT miktarları arttıkça seviye atlayabilecekleri ve son seviye olan NFT için bir yarış halinde geri dönüşüme ürün katmalarını planladık. Son seviye NFT ödülümüze sahip olan insanların bir para ödülü yerine toplum tarafından bir saygınlık kazanabilmelerini hedefledik. Projemizde çevreyi kurtarmayı amaçlarken devamlı çıkacak olan NFT’lerin karbon emisyonu olarak çevreye zarar verdiğini fark edip düşündüğümüz seviyelerin değişebilir olmasını planladık.


CRYPTOFEMALE’E TEŞEKKÜRLER

Bu kültürel ve tecrübe sağlayan süreçte yer almamı sağlayan ve bu ekosistemde kadının var olmasını hedefleyen CryptoFemale ailesine bana yardımlarından ötürü teşekkür ederim.


Amacımız seviye atlandıkça sahip olduğunuz NFT’nin güncellenmesi ve karbon emisyonunu azaltılması yönündeydi. Güncellenebilir NFT’ler konusunda yaptığımız araştırmada bu alanda yeterince bir çalışma olmadığını fark edip kontratımızda yeni seviye NFT minti için eski seviye NFT’lerin burn edildiği bir mekanizma kurduk. Böylece sınırsız bir arzdan kurtulmuş olduk. ERC-1155 standartı kullandığımız projemizde Openzeppelin kütüphanelerinden ve fotoğraflar için IPFS geliştirmelerinden yararlandık. 1155 standartı ve IPFS üzerinde geliştirilen projelerde bir tecrübe eksikliği yaşadığımızdan dolayı son gönderim zamanına 1 saat kalana kadar projemizi geliştirmek durumunda kaldık ve demomuzu hazırlayıp gönderimimizi yaptık.


DÖNDÜĞÜMÜZ GÜNDEN İTİBAREN PROJEMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ

Son gönderim için belirlenen tarihten sonra bizlere 48 proje yollandığını ve bazılarının seçilip jüriye karşı projeleri sunacağı bilgisi iletildi. Acaba jüriye çıkacak mıyız telaşı ve önceki günden kalan yorgunlukla beraber beklenen haber geldi ve jüriye projemizi sunduk. Bizleri dikkatle dinleyen ve projemizi beğendiklerini dile getiren jüriden sunum esnasından geri dönüşüm malzemelerini nasıl doğruladığımız sorusunu aldık. Farkında olduğumuz bu sorunun 2 gün gibi kısa bir sürede yapamadığımızı ve geliştirmeye açık olduğunu belirtip bize ayrılan sürenin sonuna geldik ancak döndüğümüz günden itibaren bu projenin geliştirilmesi için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.

Sonuca gelirsek kısa bir zaman önce açılan topluluğumuzla birlikte 50’den fazla alanında uzman konuşmacının olduğu bir etkinliğe katılıp proje çıkarabilmek bizim inançlarımızı artırdı ve emeklerimizin boşa gitmediğini gösterdi. Bu kültürel ve tecrübe sağlayan süreçte yer almamı sağlayan ve bu ekosistemde kadının var olmasını hedefleyen CryptoFemale ailesine bana yardımlarından ötürü teşekkür eder, bu oluşumun bir parçası olduğum için mutluluklarımı iletirim. Aynı zamanda etkinlik alanında bizlerle hiçbir art niyet olmadan sohbet eden, eğlenen ve tecrübelerinin aktaran İTÜ, ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent Blockchain topluluklarına ve tabiki kendi kulübüm olan TOBB ETÜ Blockchain topluluğuna teşekkürü borç bilirim.

GeleceÄŸi bizler inÅŸa edeceÄŸiz.



35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page