DİJİTAL İNSAN KAYNAKLARI: BLOCKCHAİN Günlük hayatımızda artık “Blockchain”, “Bitcoin” ve “Kripto” gibi kavramları daha sık duymaya başladık. Özellikle birçok ülke ve organizasyonların Blockchain teknolojisini denemesi ve uygulaması ile giderek yaygınlaşan ve bir noktadan sonra geleceğimizin kaçınılmaz bir parçası haline gelecek olan; Blockchain’in organizasyon içerisinde birçok birimin operasyonel işlerinde kullanılacağı öngörülmektedir. Hali hazırda Finans alanlarında kullanımının artması ile Blockchain’in potansiyeli her geçen gün daha da fark edilebilir duruma gelmektedir. Benzer şekilde, ilerideki günlerde İnsan Kaynakları alanında da kullanımının yaygınlaşması öngörülmektedir.
İNSAN KAYNAKLARI’NDA BLOCK ZİNCİR DÖNÜŞÜMÜ İşe alım süreçlerinde her gün yüzlerce adayın özgeçmişlerini inceliyor ve üzerinden konuşuyoruz. Ancak bu bilgilerin doğruluğundan emin olmak için alanımız ve zamanımız çok kısıtlı. Blockchain teknolojisi ile adayların nerede, hangi pozisyonda, ne kadar süre çalıştığı gibi bilgileri otomatik olarak teyit ediyor olacağız. Bununla birlikte, alınan eğitimler, sertifikalar, kurslar, gönüllü çalışmalar, sınav bilgileri ve projeler gibi bilgileri blok zincir içerisinde doğrulanmış bir şekilde görüntüleyebilecek ve çalışan özlük bilgilerine aktarmaya hazır halde elde ediyor olacağız. Bu durum hem adayın hem de işverenin zaman ve efor tasarrufu yapmasına olanak sağlayacak. Aday deneyimi zenginleşirken, organizasyonlar da bu süreçlere harcayacağı zamanı; katma değer sağlayacak, stratejik alanlara çevirebilecek.
Çalışanların ücret süreçlerinin yürütüldüğü birimlerde de Blockchain teknolojisinin varlığını hızlıca hissedeceğiz. Bloklar halinde şifrelenen ve korunan hesaplar, para aktarımı sırasında riski olabildiğince düşürmekte ve güvenilirliği arttırmakta. Bununla birlikte günümüzde de duymaya başladığımız “akıllı sözleşmeler”; 3.kişileri ortadan kaldırarak, belirli bir kod ile ücret/data aktarımının gerçekleşmesine olanak sağlayacak.
Blok zincirde depolanan veriler onaylanmış bir şekilde alıcıya ulaştığı için, denetime de hazır halde bulunuyor olacak. Denetim birimlerinde iş yükünü ve dağılımını hafifletecek, kolaylaştıracak.
DİJİTAL YETENEKLER VE YETKİNLİKLER ARANIYOR
İnsan Kaynakları alanında da birçok süreç yerini Blockchain teknolojisine bırakacak ve her zamanki gibi değişime en hızlı ayak uyduran ve benimseyen organizasyonlar, kendilerini bulundukları pazarda adım adım başarıya taşıyacaktır. Bunun için, İnsan Kaynakları alanında sıkça kullanılan, şirketlerin yetenekli bireyleri organizasyonlarına çekmek ve dahil etmek için ortaya çıkan “Yetenek Savaşı”nda Blockchain teknolojisinde bilgi ve beceri sahibi olan adayları arama yolculuğuna çıkacağız.
Hilal Savaş
Referanslar:
AI Multiple, 2021, Smart Contracts in 2021: What it is & Why it matters? Available at: <https://research.aimultiple.com/smart-contracts/> [Accessed 16 March 2021].
Erts, N., 2018. Blockchain in HR: 8 Ways Blockchain will Impact the HR Function - Sage HR Blog. [online] Sage HR Blog. Available at: <https://blog.sage.hr/blockchain-in-hr-8-ways-blockchain-will-impact-the-hr-function/> [Accessed 16 March 2021].
ERYÜKSEL, N., n.d. Human Resources and Blockchain - İK Magazin. [online] İK Magazin. Available at: <https://ikmagazin.com/yazarlar/human-resources-and-blockchain/> [Accessed 16 March 2021].
Levi, S. and Lipton, A., 2018. An Introduction to Smart Contracts and Their Potential and Inherent Limitations. [online] The Harvard Law School Forum on Corporate Governance. Available at: <https://corpgov.law.harvard.edu/2018/05/26/an-introduction-to-smart-contracts-and-their-potential-and-inherent-limitations/> [Accessed 16 March 2021].
Comments