top of page

CryptoFemale Üyelerine Özel Röportaj Serisi


Serinin Amacı

Teknoloji alanında çalışmalar yapan kadınların daha fazla görünür olmaları için kendilerini ifade edebilecekleri farklı platformlar gerekmektedir. Herkesin kendi sosyal medya hesapları var ve tüm çalışmalarını yayınlayabiliyorlar, fakat başkasının gözünde nasıl bir profilde olduğunu ona söyleyen ve destekleyen birilerinin olması erkek egemen sektörde güç ve güven verir. Biz bu felsefeyle çalışmalarını rahatlıkla anlatabilecekleri bir alan sunmak istedik, ilham veren kadınların Blockchain sektöründe neler yaptıklarını konuştuk.


Kadınların bu ekosistem içinde yaptıkları çalışmaların daha fazla görünür olması için CryptoFemale ve Cointalks’ta yayınlanmak üzere “CryptoFemale Üyelerine Özel Röportaj serisi” başlattık. Harika ilham veren kadınları kendi ağızlarından neler yaptıklarını sizlerle paylaşmaları için serimizde CF üyelerine özel başlatıp zamanla daha fazla kadına ulaşmayı hedefliyoruz.


Serimizin ilk röportajını ise hem Türkiye’de hem de Yurtdışında ses getiren çalışmalar yapan Çiğdem Öztabak ile gerçekleştirdik.


2022 Temmuz sıcağında ABD’den CryptoFemale’in çalışmalarını merak ettiğini söyleyen bir isimle tanıştık. Aslında ismi bilenler biliyor ama ben ilk kez duymuştum. Tüm CryptoFemale & Cointalks kadrosu olarak online tanışma toplantısı için yerlerimizi aldık. 5’e 1 karşısına geçtik ve biz bugüne kadar neler yaptık o neler yaptı karşılıklı kısaca anlattık.


Yaptığı çalışmalar, neşeli hali ve güçlü duruşuyla bizi çok etkilemişti. 2022 yılını bitirdiğimiz şu günlerde yeni yıla girmeden 2022 ‘de birçok başarılı projede yer alan değerli isimlerle sizleri de tanıştırmak istedik.


Bize ilham olan, yurtdışında bizi çok iyi bir şekilde temsil eden tecrübeli bir gazeteci ve pazarlama profesyoneli Çiğdem Öztabak, enerjisi, çalışkanlığı, yaratıcılığı ve güler yüzü ile serimizin ilk röportajını kabul ederek bize verdiği ilhamı size de vermesi için çok keyifli ve samimi röportajla karşınızda. Blockchain ekosisteminde bir kadın olarak ABD’de farklı projelerde yer alan etkileyici bir iş kadını profili yanısıra halihazırda sürdürdüğü teknoloji yazarlığı ile Web3 teknolojisinin gelecekte kadınların neden daha fazla görünür olması gerektiğinin somut bir örneğidir kendisi.


Podcast serileri, CNN Türk yazarlığı yanında Türk bir ekibin yarattığı blokchain tabanlı projenin tek kadın danışmanı olarak ABD'de bir başka Web3 projesinde ekipte yer alan farklı ve çılgın bir profil...Malum aramızda okyanus var ve uzaktan gerçekleştirdiğimiz röportajda yan yana fotoğrafımız yok.


Ama çok daha iyisi var!


Dünyayı kasıp kavuran ChatGBT & Lensa AI çılgınlığında kendi portrelerini kullanarak farklı bir bakış açısıyla kaleme aldığı yazı keyifli bir yolculuğa çıkartıyor sizi. Biz Web3 kadınını en iyi şekilde temsil eden aşağıdaki fotoğrafı tercih ettik. Yazıyı okumanızı tavsiye ederiz.


ChatGPT & Lensa AI ile Hikaye Anlatıcılığı: Yazının Tümü İçin




H.B: Öncelikle röportaj serimizde yer aldığın için çok teşekkür ederiz. Biz CF ailesi olarak seni tanıyoruz ve girişte kısaca senden bahsettik, şimdi senden kendini kısaca tanıtmanı isteyeceğim. Aslında tam olarak mesleğin nedir?


Ç.Ö: Merhaba, ben Çiğdem Öztabak. Web3 pazarlama danışmanı, girişimci ve CNNTurk.com'da teknoloji yazarıyım ve CointelegraphTR altında "MetaCafe Video Podcasti"nin de yaratıcısıyım. Dijital dönüşüm projeleri, dijital pazarlama, fintech projeleri, pazarlama iletişim ve teknoloji iletişimi alanında farklı görev ve sorumluluklar üstlendiğim 18 yıllık kurumsal bir kariyerim var. İstanbul’dan ayrılmadan son 2 yılda da online market uygulamalarını tek bir app de karşılaştırdığımız "Deliveri" adında bir startup yolculuğum var. Hem kurucu ortağıydım hem de CEO’luğunu üstlendim. Uzun zamandır podcast yapıyorum. "Vikipedik Şeyler", çocuklara üç dakikada doğa ve uzay bilimleri anlattığım "Meraklı Zihinler" (çocuk kategorisinde en çok dinlenen 3. podcast) ve en son Web3 alanındaki oyuncularla farklı Web3 oluşumlarını konuştuğumuz "Meta Café podcast"i hazırlayıp sunuyorum.


H.B: Ne zamandır Amerika'dasın ve orada nasıl çalışmalar yapıyorsun?


Ç.Ö: 2 yıldır Amerika’dayım, Silikon vadisindeki bir super-app teknoloji şirketine, Web3 alanında da 3 şirkete pazarlama iletişimi stratejik danışmanlığı veriyorum. Web3 alanında Türkiye’deki teknoloji okur yazarlığı arttırmaya katkı sağlamak hedefiyle CNNTurk’de ve CointelegraphTR’de yazılar yazıyor, Amerika’daki başarılı ve ilginç şirketler ve startup kurucuları ile röportajlar yapıyorum.


Çocuklar’a 3 dk’de doğa ve uzay bilimleri podcasti “Meraklı Zihinler”

CointelegraphTR-Web3 alanında oyuncularla Web3 oluşumları için Meta Cafe Poscast


CNN Türk’te Teknoloji Yazarlığı


Türkiye’de kadınların teknoloji okur yazarlığının gelişmesine katkı sağlamak için CryptoFemale üyesi olarak yer almaktadır. Toplulukla ilgili yapılacak olan çalışmalarda yer almaktan çekinmeyen ve destek veren bir üyemizdir.


H.B: Gerçekten çok etkileyici bir özgeçmiş. Bir yandan çocuklar için doğa ve bilim podcast’lerin, diğer taraftan yazarlık, proje danışmanlıkları ve girişimciliğin. Peki blockchain ekosistemine başlama sebebin nedir? Bu fikri nasıl edindin paylaşmak istediğin bir kişisel motivasyon hikayen var mı?


Ç.Ö: Blockchain ekosistemine başlama sebebim, bu teknolojinin yaratacağı küresel etki ve potansiyeli konusunda heyecanlanmış olmam. Bu fikri, teknoloji ve daha önce finans alanında çalışan birisi olarak, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ederken edindim. İlk olarak 2021 Nisan ayında ilk NFT drop’umuzu küçük bir ekiple yaparak öncelikle bu alanı anlamaya çalıştım. O zamandan bu zamana kadar zaten ilgi alanım olan teknoloji yayınlarını özellikle yabancı Youtube kanallarını izleyerek öğrenim sürecime devam ettim. Geçen sene Aralık’ta en iyi öğrenme yollarından biri olan, bizzat podcast hazırlayarak, bu alandaki insanlarla röportajlar yaparak sıkı bir öğrenme sürecine girdim. Aynı zamanda diğer insanlara da ilham olacak hikayeleri yakalamaya çalıştım. Etkinliklere gitmeye başladım. Bir sene içinde geldiğim nokta, edindiğim çevre ve içinde bulunduğum projelere şimdi kendim bile şaşırıyorum. Benim tecrübelerime göre bir önceki internet ve teknoloji devriminden çok hızlı ilerliyor bu alan.

H.B: Kısa sürede ekosistemde çok hızlı girişler yaptın. Bu teknolojinin en temel kurallarından biri var olan bilgi birikimini en doğru şekilde entegre etme süreci aslında ve sende bunu çok iyi başaran örneklerden birisin. Şimdilerde yer aldığın Blockchain projeleri nelerdir kısaca bize anlatır mısın?


Ç.Ö: Yer aldığım projeler;

Ginoa.io NFT ve oyun içinde satılan item’ler için değerleme yapan ve bunu hesaplarken AI teknolojisinden yararlanan, şu an globaldeki rakiplerinde fiyat tahminleriyle ciddi şekilde rekabet avantajı yakalamış bir

data provider.


Web3 içinde ekibiyle, yaptığı işlerle benim için ayrı bir yerde olan ve tüm desteğimi alan bir girişim Ginoa. Bu şirkette de direkt olarak advisory board member olarak, takımın bir parçası gibi Amerika’ya açılmaları konusunda ekosistem enabler olarak destek oluyorum. Burada sözüne güvenilir brand ammbassador bulmalarından, pazarlama-iletişim stratejilerinden işe alım süreçlerine, yatırımcı süreçlerine kadar geniş bir alanda destek veriyorum. Miami’de Kasım ayında düzenlenen büyük bir Web3 etkinliği olan Decentral’a konuşmacı olarak katıldılar ve orada da çok büyük ses getirdiler. Decentral’ın kurucusu Justin Wu Ginoa’nın marka elçisi oldu ve bu müthiş bir haber. Ön kayıt listemize de 14K kişi kayıt oldu. Gelecek vaad eden, ekibiyle de çok çok güvendiğim bir proje Ginoa.


H.B: CF olarak projelerde team&advisory board'da kadın görmediğimizde o projelere danışmanlık yapmamak gibi bir prensibimiz var. Seni bu kadar erkek arasında bir kadın olarak görmek çok iyi hissettiriyor. İki yıldır A.B.D’de yaşıyorsun orada nasıl projelerde yer alıyorsun biraz bunlardan bahseder misin?



Ç.Ö: San Francisco merkezli talently.app Web3 yeni nesil yetenek pazaryeri hedefiyle çalışıyoruz. Burada bizzat takımın içindeyim ve projeye çok güveniyorum. Bundan bir sene önce ilk girişimim Deliveri’den bir arkadaşımla yükselen iş tanımlarından developer advocate’lerin şirketler tarafından kolay bulunmasını sağlayacak bir pazaryeri projesi üzerine de çalışmıştık. Talently.app bu anlamda benim için bunun devamı oldu ve tam oturdu aklımdakilere de. Burada 3 tip hedef kitlemiz var, birisi blok zincirinde doğrulanmış CV’lerini anında görüntüleyebilen blockchain yazılımcıları ve üreticileri ile Web3 alanındaki işe alım ve yetenek bulma süreçlerini kendileri için daha transparan ve hızlı hale getirmeye çalıştığımız işe alım uzmanları.


Üçüncüsü de işe alım yapan şirketler ve iş ilanları servisimiz. İşe alım uzmanlarına ve CV’lerini anında oluşturabilen ve Web3 alanındaki tüm izlerini doğrulanmış şekilde sunduğumuz yatırımcı profillerine karşılıklı birbirlerini karşılaştırma imkanı da sunuyoruz. Yani bir nevi "Proof of Skill" servisiyiz. Pre-seed yatırım aşamasını geçtik ve şimdi ürünü hedef kitlesiyle buluşturmak için çalışıyoruz.


H.B: Evet projenin takipçisiyim. Web3 teknolojisinin emekleme aşamasında olduğu bu günlerde geleceğe yön veren yaratıcı bir proje. Geçen aylarda CF üyelerine de paylaştığımız bir çalışman vardı “GreenPilled” biraz ondan da bahseder misin?



Ç.Ö: Web3 alanının yıllardan beri en önemli figürlerinden ve iş geliştirenlerinden birisi olan Gitcoin’in de kurucusu, çok saygı duyduğum Kevin Owocki’nin, ‘’Crypto Dünyamızı Nasıl Yenileyebilir?‘’ konusunu işlediği ReFi felsefesini anlattığı GreenPilled kitabının gönüllü olarak Türkçe’ye çevrilmesi ve yaygınlaşması projesini yönetiyorum. Kitabın teknik çevirisini genç ve yetenekli çevirmen sevgili Didem Çakır Tecer yaptı.


Kitaba buradan ulaşabilirsiniz: "GreenPilled"



H.B: 2022 yılının şu son günlerinde bir özet yapmak istesen neler söylersin?


Ç.Ö: 2022 yılı benim için Web3 alanındaki global çevremi çok hızlı genişlettiğim bir yıl oldu. Cosmos ağının resmi ekosistem etkinliğine NFT Gaming panelini yönetmek için davet edildim, şimdi Cosmoverse 2023'ün İstanbul’da yapılmasını konuşuyoruz, bunların sadece benim için bir bireysel başarı olmasını değil ülkemiz için ve bu alanda çalışan çabalayan herkese de güzel gelişmelere sebep olmasını kalpten diliyorum, sınırlarımızı aşalım istiyorum.


Bu alanlar çerçevesinde Türkiye’de ya da globaldeki projelerle ve proje insanlarıyla dirsek teması halindeyim ve birlikte değer yaratmaya her zaman sıcak bakıyorum.


H.B: Devcon İstanbul için de benzer çalışmalar yapılıyor. Ülkemize global çapta etki yaratacak etkinlik ve organizasyonlara öncülük etmek ve Türkiye’ye bu tarz girişimleri getirmek çok değer katacaktır. Peki CF olunca bu sorudan pek kaçış yok. Kripto/blockchain alanında cinsiyet dengeli büyüme hakkında ne düşünüyorsun? Yaşadığın kişisel zorluklar oldu mu ve olduysa nelerdir?


Ç.Ö: Kripto/blockchain alanında cinsiyet dengeli büyüme hakkında düşüncelerim, bu alanda herhangi bir cinsiyet ayrımı yapılmaması gerektiği yönünde aslında. Bu alanın herkes tarafından eşit bir şekilde erişilebilir olması, sektörün gelişimi açısından önemli. Türkiye ve yurtdışında bu sektörde kadın olmanın zorlukları konusunda, benim deneyimlerime göre Türkiye'de daha fazla zorlukla karşılaşıldığını söyleyebilirim. Ama bu genel olarak tüm sektörler bazında dünyada da böyle, eşit maaş ya da ücret konusu kurumsal bir banka organizasyonunda da tartışma konusu, Hollywood yıldızları arasında da… Ama Web3’un bunu da değiştireceğini düşünüyorum. Talently.app ile sağlamaya çalıştığımız, bu noktaya da fayda sağlayacak. Yeteneklerin doğrulandığı bir zincirde, bir emek karşılığı da aynı şekilde doğrulanabilir ve talep edilir duruma geldiğinde daha transparan sistemlere erişeceğiz bu da eşitlik sağlayacak. Yurtdışında, bu alana daha fazla ilgi olması ve kadınların daha fazla yer almasını destekleyen bir ortamın bulunması nedeniyle, kadınların bu alanda daha rahat hareket edebildiğini düşünüyorum.


H.B: Bu keyifli ve ilham veren röportaj için çok teşekkür ediyoruz. Serimizin ilk röportajı birçok kişiye ilham olacak sayende. Son olarak kadınlara söylemek istediğin bir şey var mı?


Ç.Ö: Buradan bütün kadınlara çağrım, sadece işinize ve kendi yolunuza odaklanın, umutsuzluğa kapılmayın, çok güçlüsünüz içeride, bunu dışarıya da verin. Bizler doğuştan yaratıcı varlıklarız, yani bu gücü doğru yöne ve inat ederek göstermek bizim elimizde.


Bu eşitliğin sağlanması için karar verici rollerde daha çok kadın yer aldıkça, kız çocuklarına sağlanan eğitim fırsatları ücretsiz hale geldikçe daha fazla kadın da bu alanda kendine yer bulacaktır.


21 Ocak’ta Çiğdem ÖZTABAK AB tarafından desteklenen projemiz “Blockchain Ekosisteminde Kadın Olmak”ın etkinliğinde konuşmacı olarak yer alacak. Bu da demek oluyor ki 2023’ün ilk günlerinde yolumuz tekrar kesişecek. Daha çok kadının görünür olması için güçlü ve pes etmeyen kadınların çoğalması dileğiyle...


AB tarafından desteklenen "Blockchain Ekosisteminde Kadın Olmak" projesi kapsamında 21 Ocak 2023 tarihinde İstanbul'da gerçekleştireceğimiz etkinliğimizin duyurusu çok yakında yapılacak.









150 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page